Пипаркукас = PIPARKUKAS
Что такое «Пипаркукас» - традиционное «рождественское» печенье в Латвии Швеции, Норвегии, Финляндии, Эстонии. В дословном переводе с латышского пипаркукас означает «перчёные печенья», из-за содержания перца, имбиря и других пряностей, придающих печенью пикантный привкус.
Kļavu sīrupa piparkūkas
Būs nepieciešams:
200 g sviesta
250 g medus
600 g kļavu sīrupa (vajadzētu būt pieejamam visos lielākajos veikalos)
1 kg milti
1 tējkarote (bez kaudzītes) dzeramās sodas
3 ēdamkarotes piparkūku garšvielas (bet es parasti lieku klāt vēl papildus 2 tējkarotes maltu melno piparu)
2 olas
Glazūrai:
2 olas baltumi
400 g pūdercukura
Citrona sula (1/2 citrona)
Nu tad, aiziet!
Ielejam katliņā sīrupu, pieliekam medu un gabaliņos sagrieztu sviestu. Katliņu liekam karsēties ūdens peldē un nepārtraukti maisām, līdz izveidojas viendabīga masa. Ļaujam uzmest pirmo burbuli.
Tad ņemam nost no plīts un ārā no otra katla.
Sīrupa, medus un sviesta masu ielejam palielā bļodā (lai vieglāk būtu mīcīt, es izmantoju lielāko bļodu, kāda mājās ir). Ļaujam 2 minūtes atdzist. Tad iemaisām garšvielas un sodu. Pieberam pusi miltu.
Ņemam kārtīgu – un te es domāju patiešām KĀRTĪGU koka karoti un dūšīgi, un te es domāju patiešām dūšīgi – maisām līdz viendabīgai masai + vēl 10 minūtes. Ja masa vēl karsta, ļaujam atdzist, līdz tā ir mēreni silta (nedrīkst būt karsta).
Tad pievienojam atlikušos miltus, mazliet sajaucam, tad pievienojam 2 olas un turpinām maisīt. Kad masu vairs nav iespējams maisīt ar karoti, sākas grūtākais – mīcīšana ar rokām, līdz mīkla nelīp pie rokām. Un vēl mazliet. Es mīcu vismaz 30 minūtes. Ja nepieciešams, var pievienot kādu saujiņu papildus miltus. Man nevajadzēja.
. Iesaiņojam cepampapīrā (vai kā nu kuram ērtāk) un liekam ledusskapī uz 2 – 3 nedēļām.
Ja mīkla pa tām 2 – 3 nedēļām vēl nav pazudusi no ledusskapja, ņemam to ārā – izrullējam 0,5 cm biezumā un veidojam vēlamās formiņas (fonā redzamas jau dažas izceptas piparkūkas).
Šaujam iekšā sakarsētā krāsnī un cepam 210 grādu temperatūrā 6 – 7 minūtes. BET ne šīs. Egles rotājumu piparkūkas cepam aptuveni 4 minūtes, jo tām vēl šis tas būs priekšā gaidāms.
Tukšajos laukumos liekam veselas vai sasmalcinātas ledenes (kad piparkūkas nedaudz padzisušas). Ja liksiet veselas, tās sakusīs vienmērīgi un „stikliņš” būs skaidrs, bet ja liksiet smalcinātas – tad „stikliņš” sanāks ar burbulīšiem.